SNOK – Seniorernas natur och kultur

En kurs för dig som vill lära om Stockholmsområdets geografi, flora, fauna och historia på plats. Vi gör vandringar och lär oss om allt mellan bäverhyddor och slott, jättegrytor och fornborgar. För det mesta är vi utanför innerstaden, i kulturmiljöer och naturreservat i Stockholms förorter och kranskommuner.

Vi vandrar upp till en mil per dag, äter matsäck i en skön backe och har tid att stanna och upptäcka tillsammans. Vi hinner bli ett sammansvetsat gäng på ungefär tjugo personer som lär känna varandra väl.

Vi träffas för det mesta vid en hållplats någonstans i Stockholmstrakten. Vi vandrar året runt, men vintertid brukar vi passa på att göra lite fler studiebesök inomhus eller gå på någon intressant utställning som kompletterar vandringarna. Vintertid brukar vi även äta vår matsäck i en raststuga eller liknande med tillgång till toalett.

Du behöver inte ha några förkunskaper – däremot behöver du ha en grundkondition och vara rörlig eftersom vi är ute hela dagarna. Bra skor och stövlar är en förutsättning liksom rejäla regnkläder. Därutöver behövs en tursäck för matsäck och termos, sittunderlag och ibland varma – och ibland tunna – kläder. Alla som av olika orsaker är daglediga är välkomna. Du behöver inte vara senior.

Kursens hörnpelare

  • Kulturupplevelser
  • Naturupplevelser
  • Friskvård
  • Gemenskap i gruppen
  • Delaktighet i planeringen

Exempel på turer

Göta landsväg – vi vandrar efter den urgamla landsvägen in till Stockholm

Från Nyfors till Tyresö slott – strömstare, bäverhyddor och slottspark.

Hagalund – med guidning i konstnären Olle Olssons hus.

Tiderna för Snok 2019-2020

Tisdagsgruppen: 27 augusti-10 december (2019), 14 januari-26 maj (2020).

Torsdagsgruppen: 29 augusti-12 december (2019), 16 januari-28 maj (2020).

Kostnad: 750 kr / termin

Kursansvarig: Elisabet Schück, folkhögskolelärare och utomhuspedagog

Anmälan: senast 14 augusti, antagningen sker löpande, skicka anmälan till katolsktforum@sanktaeugenia.se